Hoe kies ik de beste wandafwerking voor mijn nieuwbouwwoning?

De beste wandafwerking voor een nieuwbouwwoning kan heel persoonlijk zijn. Om een weloverwogen keuze te maken, is het natuurlijk altijd goed om je opties te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor stucwerk of behang. Stucwerk is een laag pleister, die aan wordt gebracht op je muren zodat het mooi glad wordt. Zodat je het zelf kan schilderen of kan laten latex spuiten. Een andere optie is vliesbehang: met dit behang lijkt het net alsof je de gladde oppervlakte van stucwerk hebt, maar in werkelijkheid gaat het dus om dun behang dat op de muren wordt aangebracht. Toch zal er met vliesbehang altijd een lichte structuur van het behang zichtbaar blijven.

Stucwerk op wanden in nieuwbouwhuizen vertoont vaak na verloop van tijd zetscheuren. Belangrijkste oorzaken: nieuwbouwhuizen moeten vaak nog “zetten” en er moet ook nog vaak (vooral in) nieuwbouwwijken geheid worden. Hier is weinig aan te doen. Daarom raad ik renovlies op nieuwe wanden aan. Renovlies is scheuroverbruggend. Ook al komen er in de bestaande wand scheuren, dan zal je dit niet zien door de renovlies. Bovendien is renovlies ook nog eens makkelijker te schilderen.

De voordelen op een rij

Renovlies:

* goedkoper dan stucwerk

* makkelijker te schilderen (zonder voorstrijk) 

* snel aan te brengen (renovliezen en sausen van een woning duurt maximaal 4 dagen)

* heeft geen droogtijd

* geen extra vocht in je huis, wat weer voordelig is voor de andere afwerking van bv vloeren

* gaat niet scheuren 

* (krimp-)scheuroverbruggend

* brandveilig

* isolerend

* sterker dan stucwerk, minder kans op beschadigingen en putjes

Beoordelingen