Behangen: zo doe je dat.

Behangstomer

Je zult eerst oud behang van de muur moeten verwijderen. Dit gaat het gemakkelijkst met een behangstomer omdat je daarmee snel een groot stuk van de muur nat kunt maken. Je vult de behangstomer met water en laat dit warm worden. Vervolgens plaats je de behangstomer tegen het oude behang. Als je dit ongeveer dertig seconden vasthoudt, krijgt het behang de kans om los te komen van de muur. Vervolgens kun je dit een aantal keer doen en daarna kun je een heel stuk behang in één keer van de muur aftrekken.

Behang afweekmiddel:

Een andere manier om behang te verwijderen is het gebruik van een behang afweekmiddel. Door het gebruik van het behang afweekmiddel kun je het afweken van het oude behang gemakkelijker maken. Het is wel van belang om het afweekmiddel goed in te laten trekken (zie verpakking), want als je het behang afweekmiddel even in laat trekken, is het daarna stukken gemakkelijker om het behang van de muren te trekken.

Behangtafel

Je kunt je behang natuurlijk op de grond leggen, afmeten, snijden en insmeren. Een behangtafel is echter een stuk handiger. Dit is een werktafel die je kunt gebruiken wanneer je gaat behangen. Op deze behangtafel kun je de behangbanen op de juiste lengte snijden en ook gemakkelijk insmeren met behangplaksel. De lengte van een behangtafel is meestal tussen de twee en drie meter lang. Vaak zijn ze ongeveer een meter hoog en zestig tot zeventig centimeter breed. Leen er eentje van iemand die je kent of huur er eentje van de bouwmarkt.

Roergarde

Behangplaksel maak je makkelijk aan door middel van het gebruik van een roergarde. Met een roergarde kun je het behangplaksel goed doorroeren. Wanneer je gebruik maakt van de roergarde is het van belang dat je ervoor zorgt dat er geen klontjes (niet te grote) achterblijven in het behangplaksel.

Behangplaksel

Behangplaksel wordt gebruikt om het behang aan de muren te bevestigen. Afhankelijk van de soort behang die je gebruikt, smeer je het behangplaksel direct op de muur of eerst op het behang. Behangplaksel zul je aan moeten maken met water of je maakt gebruik van een kant-en-klaar behangplaksel. Het is van belang het behangplaksel goed door te roeren met een roergarde zodat er geen klonten meer in zitten. (kijk voor de gebruiksaanwijzing en mengverhouding op de verpakking van het behangplaksel)

Behangroller

Een behangroller wordt gebruikt om het behang mooi glad en stevig op de muren aan te drukken en om het behang netjes zonder bobbels. Na het plakken van een behangbaan ga je met deze roller onder lichte druk over het behang een om het goed aan te drukken, eventuele luchtbellen worden zo verwijderd. Zorg ervoor dat er altijd ruimte is voor lucht om onder het behang weg te komen tijdens het aandrukken met de behangroller.

Een scherp stanleymes

Een stanleymes kun je gebruiken om het overtollige behang netjes weg te snijden aan de boven- of onderkant. Het belang van een scherp stanleymes is groot, want hiermee kun je het behang het beste netjes wegsnijden, anders krijg je rafelige kanten of scheuren.

Beoordelingen