Wel of niet op vakantie dit jaar?

Corona gooit de hele wereld op zijn kop. Het raakt ons aller leven en natuurlijk staat de gezondheid voorop. Maar als het gaat om de economie, dan is er één sector die nu toch wel erg harde klappen ontvangt: het toerisme. Het valt niet mee om te reizen in deze ‘nieuwe wereld’. Veel grenzen zijn gesloten en blijven dat voorlopig ook. Daarom rijst bij velen de vraag: kan ik wel op vakantie deze zomer? 

Op vakantie in eigen land 

De Nederlandse regering heeft het voorlopig vooral over een vakantie in eigen land. Waar het eerst compleet afgeraden werd om op vakantie te gaan, spreekt men er nu in voorzichtige bewoordingen over. Op vakantie in eigen land zou moeten kunnen, maar dat moet dan natuurlijk wel veilig zijn. Campings met gedeelde toiletten gaan dan ook voorlopig nog niet open. Premier Rutte had het half en half over juli, maar echt duidelijkheid is er nog niet over. Maar naar een hotel of op reis met je eigen camper zou bijvoorbeeld moeten lukken. 

Reiswijzer van de ANWB

Hoewel reizen naar het buitenland er voorlopig echt niet in zit, heeft de ANWB een reiswijzer gelanceerd. Hierop kun je zien welke landen geheel of beperkt open zijn voor Nederlandse toeristen. Noodzakelijke reizen kunnen doorgaans wel, maar wanneer je voor de recreatie gaat, kom je het land niet in. Dat is wel even anders dan we tot nu toe gewend waren met de open grenzen in Europa. Op dit moment staat er nog geen elk land op ‘groen’ in deze lijst. 

Met de auto dan maar? 

Misschien denk je nu: met de auto kan ik mijn vakantiebestemming gewoon bereiken. Probeer dat idee maar uit je hoofd te zetten. Inderdaad kun je in principe veel grenzen over per auto. Maar alle grenzen worden momenteel gecontroleerd en mocht je geen noodzakelijke reden hebben om naar het buitenland te reizen, dan kun je een fikse boete verwachten. Niet echt waar je op zit te wachten, toch? 

Momenteel zit een vakantie in het buitenland er even niet in, en is het nog niet eenvoudig om een vakantie te boeken in eigen land. De mogelijkheden zijn nog beperkt. Maar gelukkig kunnen we altijd nog dromen van betere tijden. Inspiratie opdoen? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de mooiste stranden van Europa.

Beoordelingen