Consuminderen en besparen tips

Hoe het consuminderen voor mij begon
Consuminderen is voor mij bewuster omgaan met wat ik wel en niet koop. Mezelf vaker afvragen of ik het persé nodig heb of wellicht toch ook zonder kan. Natuurlijk kan ik zonder de helft van mijn kledingkast (meer zelfs aangezien hij uitpuilt), hoef ik niet dagelijks make up te gebruiken en zou ik ook zonder shampoo en douchegel kunnen. In principe kan ik zonder alles behalve eten en drinken. Maar dat lijkt me ook weer erg overdreven.

Wat ik bij mezelf merk is dat ik soms erg in zaken door kan slaan. Ik wil consuminderen dus alles moet minder op elk vlak. Maar voor mij is het juist belangrijk om een balans te vinden. Reizen maakt me erg blij, lekker eten maakt me blij en soms gewoon even flink met geld smijten word ik van tijd tot tijd ook gelukkig van. Het zit hem denk ik meer in het gemak waarmee de pinpas soms getrokken wordt en daardoor aan het eind van mijn geld een stuk maand over blijft. Dit zou ik graag willen verminderen en bewuster worden van waar mijn geld heen gaat. Waarbij ik denk dat ik daardoor betere keuzes voor mezelf kan maken. Door dit in een blog op te schrijven hoop ik ook weer anderen te inspireren. En ben ik van mening dat ieder voor zich moet weten hoe dit aangepakt wordt. Maar het helpt mij om overal en nergens mijn tips en tricks vandaan te halen. Onderstaande tips pas ik bij sommige al langer en anderen sinds kort in het dagelijkse leven toe.

Consuminderen in mijn dagelijkse leven op 10 manieren

  1. De verwarming op 19 graden zetten in plaats van op 20. We zijn er inmiddels aan gewend en het is een automatisme geworden.
  2. De verwarming gaat op dagen dat de zon schijnt niet aan, de zon verwarmt ons huis voldoende om de verwarming pas aan te doen wanneer hij onder gaat. 
  3. Hello Fresh box voor vijf dagen waar we 50 euro per week aan besteden. Dit bedrag staat vast en geeft hierdoor overzicht.
  4. Elke week op dinsdag pin ik 50 euro. Hieronder valt alles wat ik aan mezelf besteed, dit is mijn budget voor een week. Ik hou me hier aan en mocht ik een keer over het bedrag heen gaan, pin ik de week erop minder. 
  5. Onze gezamenlijke en mijn persoonlijke uitgaven hou ik bij in een Excel bestand. Hierdoor weet ik precies waar ons geld heen gaat en of we binnen het maandbudget blijven. Dit is voor ons een streven maar geen must aangezien we geen geldnood hebben. 
  6. Zelf een boodschappentas meenemen naar de winkel in plaats van per keer een tasje kopen. Zonde van het plastic en zonde van het geld.
  7. Elke week bakken we zelf ons brood, lekkerder en het scheelt ons in broodkosten.
  8. Elke week op zondag check ik met de AH app of de luxe producten of groot verpakkingen die wij gebruiken in de bonus zijn en koop ze alleen in de bonus. Bijvoorbeeld een groot verpakking toiletpapier waar we weken mee doen. 
  9. Ik drink siroop van Slimpie (zonder suiker en zonder calorieën), met één flesje doe ik weken in plaats van dat ik elke week frisdrank of sap koop.
  10. Ik gebruik sites als Konceptstore om redelijk geprijsde mode te vinden.

Beoordelingen