Zenuwpijn: de klachten

Heb ik zenuwpijn?

Mogelijk hebt u langere tijd bepaalde klachten en wilt u weten of deze klachten mogelijk verband houden met klachten bij zenuwpijn. Zenuwpijnklachten komen veel vaker voor dan men in eerste instantie denkt. Dit komt vooral omdat men de link naar zenuwpijn niet ligt. Daarom vindt u op deze website een aantal algemene klachten die vaak leiden (of onderdeel zijn) van zenuwpijn. Komen 1 of meer klachten van pijn overeen raadpleeg dan een behandelend arts en wijs deze op de klachten. Vaak zal hij u Tramadol kopen laat om uw pijn te verminderen.

 

Zenuwpijn klachten

Hieronder vindt u een opsomming van veel voorkomende klachten. Let wel dat niet iedereen last van heeft van alle klachten. Ook kan elke persoon een klacht anders ervaren qua pijn.
• Chronische pijnklachten met een constant hoog pijngehalte
• Chronische pijnklachten met afwisselende hevige pijnscheuten
• Electrische schokken in de handen
• Tintelingen in vingers
• Gevoel van speldenprikken in handen en voeten
• Afwisselende en varierende stekende pijn
• Pijn qua aanraking. Mogelijk bij het dragen van kleding of bij aanraking met voorwerpen of wind
• Constante branderige pijn
• Erge jeuk. Het gevoel dat mieren over de huid heen lopen
• Overgevoeligheid bij temperatuurschommelingen. Bijvoorbeeld bij het douchen of na het sporten

 

Oorzaken van zenuwpijn

Zenuwpijn kan verschillende oorzaken hebben. Een ongeluk of een complicatie van een ziekte kunnen bijvoorbeeld beide leiden tot zenuwpijn. De meest voorkomende ziekten die leiden tot zenuwpijn zijn suikerziekte, multiple sclerose, kanker, gordelroos en HIV. Ook kunnen bepaalde stoffen de veroorzaker zijn, zoals bijvoorbeeld alcohol of chemotherapie bij kanker. Tevens is uit onderzoek gebleken dat zenuwpijn als gevolg van een hersenbloeding optreedt. In al deze gevallen wordt het zenuwstelsel zodanig beschadigd zodat men spreekt van zenuwpijn.

 

Ongeval of een operatie als oorzaak van zenuwpijn

De bekendste gevallen van zenuwpijn na een ongeval of een operatie is de littekenpijn en de fantoompijn. De littekenpijn ontstaat na de operatie waarmen achteraf flink veel pijn van krijgt. De fantoompijn ontstaat meestal na een amputatie. Dan is het gedeelte van de hersenen die bijvoorbeeld de gemaputeerde voet of hand bestuurt nog actief, ondanks dat het lichaamsdeel is verwijderd. Dit leidt vaak tot acute en chronische pijn.

Beschadiging van een zenuw

Een tumor of een hernia kan ook leiden tot zenuwpijn. Vaak komt dan een zenuw in het nauw en wordt verdrukt. De gevolgen zijn een schietende pijn die grote en chronische gevolgen kan hebben. Deze pijn wordt in de praktijk neuralgie genoemd. Ook het te zwaar tillen is een veel voorkomende oorzaak. Een geirriteerde heupzenuw is bijvoorbeeld dan de boosdoener die leidt tot zenuwpijn.

Schadelijke stoffen

Ook is het mogelijk om zenuwpijn te krijgen door het innemen van stoffen die het zenuwstelsel beschadgen. Het bekendste voorbeeld is chemotherapie bij kanker. Veel kankerpatienten kampen dan ook met zenuwpijn.

Infectie die leidt tot pijn

Er zijn tal van voorbeelden waar infecties hebben geleidt tot zenuwpijn. Gordelroos, HIV, en de ziekte van Lyme zijn de grootste boosdoeners. Alleen al de infectie Gordelroos veroorzaakt circa 15% van de gevallen zenuwpijn.

Diabetes of suikerziekte

Ongeveer 25% van diabetespatienten heeft te kampen met zenuwpijn. Een te hoge bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) kan de zenuwen in handen en voeten beschadigen. Naast de optredende pijn is bij suikerziekte patienten met name gevoelloosheid een groot risico. Ontstekingen als gevolg van het niet opmerken van wondjes hebben een hoge risicofactor.

Beoordelingen