Hoe een bipolaire stoornis behandelen

Een bipolaire stoornis is een chronische stoornis. Dit wilt dus zeggen dat het een ziekte is die niet te genezen is. Toch kan deze stoornis gelukkig wel goed behandeld worden. Er zijn een aantal middelen die ervoor kunnen zorgen dat je toch een ‘normaal’ leven kan leiden.

 

Medicijnen

Xanax kopen en gebruiken kan helpen om de symptomen van de bipolaire stoornis te, zodat de stemmingswisselingen niet meer zo sterk optreden. Sommige medicijnen onderdrukken de symptomen tijdens een manische of depressieve periode, andere medicijnen voorkomen tijdens een rustperiode een nieuwe manische of depressieve periode. Het meest gebruikte medicijn is lithium. Dit medicijn kan de symptomen onderdrukken en kan een nieuwe manische of depressieve periode helpen voorkomen. Daarnaast krijgt men soms ook nog andere medicijnen die voor specifieke klachten helpen. Bij hele ernstige depressiviteit kan er antidepressiva gegeven worden. Dit geeft de arts alleen als het echt nodig is, omdat de antidepressiva ook weer een manische stemming op kan wekken. Bij een ernstige manie kan er antipsychotica gegeven worden, wat de manie wat onderdrukt. Verder kan er bij slaapproblemen slaapmiddelen gegeven worden. De persoon kan zo beter aan zijn rust komen en de onrustige gevoelens worden hierdoor ook onderdrukt.

 

Therapie

Therapie kan ook goed helpen om met de bipolaire stoornis om te leren gaan. Door middel van therapie krijg je meer informatie over de bipolaire stoornis. Je leert de ziekte met al de symptomen herkennen. Op een duur kan je zelf zien dat er weer een manische of een depressieve periode aan komt. Ook leer je om met de stemmingswisselingen om te gaan en om de symptomen te onderdrukken. Je mag ook vaak je eigen verhaal vertellen, zodat je het gevoel krijgt dat je er niet alleen voor staat. Je leert er over praten. Verder krijg je ook informatie over hoe je met de medicijnen moet omgaan.

 

Gecombineerde behandeling

Meestal wordt er zowel therapie als medicijnen gegeven bij een bipolaire stoornis. Door middel van zowel therapie als medicijnen lukt het goed om een vrij ‘normaal’ leven te leiden. Het is wel belangrijk dat je niet zomaar stopt met de behandeling. Het kan zijn dat je je wat beter voelt en dat je denkt dat je het zelf wel weer kan, maar toch is dit niet verstandig. Een bipolaire stoornis is een chronische ziekte, dus een langdurige behandeling is nodig. Als je zomaar stopt met medicijnen slikken, kan het zijn dat de klachten binnen een korte tijd weer terugkomen. Overleg dan ook altijd eerst met de arts, voordat je daadwerkelijk stopt.

 

Opname

In sommige gevallen is een opname in het ziekenhuis nodig. Dit komt voor bij personen die door de bipolaire stoornis een gevaar voor zichzelf en voor anderen zijn.

Beoordelingen