Zelfstandig of begeleid reizen?

Groepsreizen of alleen reizen? Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Maar wat zijn die voor- en nadelen nu precies? Wij proberen het voor je op een rijtje te zetten. 

Groepsreizen vs. alleen reizen

Groepsreizen is leuker dan alleen reizen, of toch niet? Niet iedereen kan ertegen om alleen te reizen. Tenslotte moet je heel zelfstandig zijn en ben je volledig op jezelf aangewezen. Maar je hebt ook veel vrijheid. Bij groepsreizen heb je altijd gezelschap, maar zal je je wel af en toe aan moeten passen. Wij maken de voor- en nadelen van groepsreizen concreet.

De voordelen van groepsreizen

1. Je hebt altijd gezelschap

Natuurlijk is reizen in gezelschap leuk. De ervaringen die je, soms pas voor de eerste keer, opdoet, kun je heel gemakkelijk delen met anderen. Je kunt praten over wat je ziet en doet. Dat is beslist een van de voordelen van een groepsreis.

2. Je hoeft weinig voor te bereiden

In het geval van een groepsreis hoef je meestal weinig voor te bereiden. Je hoeft geen vervoer te regelen of een logeerplaats te kiezen. Het bedje wordt als het ware voor je gespreid. Een groepsreis voorbereiden kost je dus weinig tijd en kopzorgen.

3. Je mag rekenen op comfort

Natuurlijk hangt dit een beetje af van het type reis dat je kiest. Maar in het algemeen mag je rekenen op comfort. Je weet dat er een reisleider is die alles voor je kan regelen. Je hoeft doorgaans niet zelf te rijden en kunt gewoon genieten van alles wat je overkomt.

Nadelen van een groepsreis

1. Je reisgenoten

Je kiest je reisgenoten niet zelf uit en het kan zomaar gebeuren dat je elkaar niet ligt. In principe zijn de groepen meestal vrij groot, waardoor je altijd wel met iemand op kunt schieten, maar het kan dus gebeuren.

2. Je bent niet flexibel

Tijdens de reis wordt er rekening gehouden met de groep, niet met individuen. Daardoor ben je niet flexibel. Het hele programma is van tevoren bepaald en daar houdt men je aan. Toch echt wel een van de nadelen van een groepsreis.

3. Je hebt weinig vrijheid

Privacy is minimaal tijdens een groepsreis, maar dat is niet het enige als het om je vrijheid gaat. Je kunt ook niet zeggen: ik blijf langer hier en kijk wat korter daar. Zoals we al zeiden, ben je niet flexibel, en kun je dus niet altijd doen waar je zin in hebt.

Heb jij voor jezelf al bepaald wat het zwaarst voor je weegt in dit rijtje? Heb je misschien besloten om alleen te gaan reizen? Lees dan zeker dit artikel eens:

Alleen op reis: 5 handige tips

 

Beoordelingen